Tärkeitä keskustelunaiheita kylässä toukokuussa 2025

Pyhän kyläyhdistyksen kevätkokouksen 4.5. esille nostamia asioita keskusteltavaksi
KYLILTÄ KUULUU ILLASSA MA 12.5. KLO 18 – 20 PYHÄN PÄIVÄKODILLA

1. PYHÄJÄRVEN KOULU KYLÄTALOKSI -HANKKEEN TILANNE

Kylätalon (jatkossa talo) saaminen on monesta syystä meille kyläläisille ja kylän toimijoille kiireellinen ja tärkeä hanke toteutettavaksi. Tarvitsemme kaikissa oloissa kokoontumispaikan mm. seuraavista syistä:

– vanha kyläkoulu on oleellinen ja säilytettävä osa Vainion tilan suojeltavaa kokonaisuutta ja Pyhäjärven kylän vanhaa kulttuuri- ja kylämaisemaa, jota kyläläiset monin tavoin vaalivat jo nyt. Meille tämä maisema ja ympäristö tällaisenaan on arvokas
– normaalioloissa taloon suunniteltu toiminta olisi kylän aivan tavanomaista toimintaa: talo toimisi kohtaamis-, harrastus-, kokous- ja juhlapaikkana
– lyhyt- tai pidempiaikaisissa kriisi- ja häiriötilanteissa talo toimisi paikallisena kriisi- ja valmiuskeskuksena (PAVAK): tiedon- ja työnjaon keskipisteenä, lämpimänä tilana ja hätämajoituspaikkana (mm. tulisijat sähkökatkosten varalta), ruokahuollon varmistajana, monenlaisten tarvikkeiden säilytys- ja välityspaikkana (ensiapuvälineet, sydäniskuri, agregaatti, vesikanisterit, kylävara72h, kyläradio, työkaluja, patjoja, peittoja jne.). Tällä hetkellä kyläyhdistyksen omaisuus on hajallaan yksittäisten kyläläisten kotien varastoissa
– poikkeusoloissa : johto- ja kokoontumistilalla on erityinen merkitys
– kylällä on käynnistynyt kyläyhdistyksen ja muiden alueen toimijoiden toimesta kyläturvallisuustyö (alueelle muodostettu eri toimijoiden edustajista 9 hengen kyläturvaverkosto, joka kokoontui ensimmäisen kerran 3.4.). Verkosto totesi, että kyläläisten kokoontumispaikka muodostaa oleellisen osan alueen kyläturvallisuussuunnittelua. Kylätalon puuttuessa meillä ei kylässä tällaista tilaa tällä hetkellä ole
– kylätalolla olisi tärkeä kyläläisten yhteisöllisyyttä, osallisuutta, turvallisuuden tunnetta ja henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavaa merkitystä. Kaikilla näillä tekijöillä on tutkitusti yhteisön ja sen asukkaiden hyvinvointia vahvistava vaikutus
– alueella asuu vakituisesti n. 260 asukasta, joista koulua kirkolla käy yhteensä 31 koululaista. Lapsia koulussa on yhteensä 64 (tieto tarkistettu koululta 12/2024). Näiden lisäksi kevätkaudella alueella kausityöntekijöiden kouluikäisiä lapsia 5 – 8. Alueen alle kouluikäisten lasten kokonaismäärästä ei tietoa saatavilla.

Ote valtuuston 29.11.2024 hyväksymästä investointisuunnitelmasta, s. 78:
“Pyhäjärven koulu Menot -180 000 € Tulot 95 000 e Netto -85 000 €. Kuvaus: Pyhäjärven koulun tonttivesijohdon ja -viemärin uusiminen Perusteluteksti: Pelkosenniemen kunta on hakenut Leader-rahoitusta Pyhäjärven koulu kylätaloksihankkeelle. Hankkeen toteutuessa kellari ja alapohja saneerataan, jonka yhteydessä rakennuksen tonttivesijohto ja -viemäri on tarkoituksenmukaista uusia. Leaderiltä saatava rahoitus mahdollisesti pienenee, mutta hankesuunnitelman kustannusarvioita ei ole tarpeenmukaista pienentää. Kunta varautuu tulevassa talousarviossa mahdollisesti itse kattamaan loppuosan korjauksesta.”

KYSYMYS: Milloin kunta rakennuksen omistajana aikoo ryhtyä investointisuunnitelman mukaisiin korjaustoimiin? Kyläyhteisön asukkaat ovat pitkäjänteisesti, yhdessä ja isolla joukolla jo nyt tehneet paljon työtä vanhan koulun saamiseksi kyläläisten käyttöön. Kun investointihankkeen hakemus on jo rahoittajan pöydällä, kunta hakijana voi käynnistää peruskorjauksen vaikka heti. Koska saamme kääriä hihat ja ryhtyä talkoilemaan?

2. LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PYHÄJÄRVEN KYLÄN ALUEELLA

Faktat: Pyhäjärven kylän alueella asuu 11 koululaista (tieto tarkistettu koululta 12/24) ja 9 alle kouluikäistä lasta. Kylällä asuu lapsiperheitä, jotka liikkuvat tiellä päivittäin. Muutama heistä liikkuu kylän raitilla päivittäin vauva- tai taaperoikäisten lasten kanssa. Kylän kohdalla on kaksi bussipysäkkiä, joita koululaiset käyttävät koulupäivinä kouluun lähtemiseen ja koulusta saapumiseen. Kevyenliikenteen väylän saaminen Astelin risteyksestä Pyhäjärven kylän päähän saakka on turvallisuuden ja liikkumisen sujuvuuden kannalta tärkeä asia.

Perustelut: Matkailijamäärät alueella ovat viime vuosina kasvaneet huomattavasti mikä näkyy kylään ja kylän alueen lävitse ajavissa auto- ja pyöräliikennemäärissä.
– Tietä käyttävistä kasvava osa on kansainvälisiä matkailijoita. Ympärivuotisen henkilöliikenteen huomattava kasvu tiellä on lisännyt turvattomuutta tiellä liikkumiseen. Oman lisänsä ja riskinsä tähän tuovat liikkumiseen liittyvät kulttuuriset erot sekä syys- ja talviajan ajoittain pimeät ja liukkaat olosuhteet.
– Pyhän uusi päiväkoti Kanervikkokadulla sijaitsee pyörämatkan päässä Pyhäjärven kylältä ja mahdollistaisi lasten kuljettamisen pyörällä hoitoon. Turvallinen kuljettaminen ja pienten lasten omatoiminen turvallinen pyöräily edellyttävät kevyenliikenteen väylää.
– Alennetun 50 km/h -nopeusrajoituksen saaminen Astelista Pyhäjärven kylän päähän saakka parantaisi liikenneturvallisuutta. Nyt vaihtuvat rajoitukset kyseisellä alueella ovat 50 – 80 – 60
– Liikkumisen turvallisuuden parantaminen edellyttää sekä kevyenliikenteen väylää että nopeusrajoituksen pysyvää pudottamista nykyisistä vaihtuvista nopeuksista turvalliselle eli 50km/h – tasolle.

KYSYMYS: Voisiko kunta yhtyä Pyhän kyläyhdistyksen pyyntöön ELY-keskukselle ryhtyä toimiin liikenneturvallisuuden parantamiseksi Pyhäjärven kylän alueella?

Kyläyhdistys tulee osaltaan kirjelmöimään Pyhäjärven kylän liikenneturvallisuuden parantamisesta 4.5. pidetyn kevätkokouksen päätöksen mukaisesti myös suoraan ELY-keskukseen.